Sektörel Haberler

Rusya, turizm sektörüne hangi desteklerde bulunacak?

Rusya, turizm sektörüne hangi desteklerde bulunacak?

Rusya Merkez Bankası, koronavirüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla oluşturulan destek paketinin detaylarını açıkladı.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Rusya'da hükümetin ve Rusya Merkez Bankası'nın hazırladığı ekonomik önlem paketinin detayları açıklandı.

Vergiler ve fonlara ödenen katkı payları ertelendi

Açıklanan pakete göre, Rus turizm ve hava yolu şirketlerinin vergilerini öteleyen Rus hükümeti, seyahat şirketlerinin Turpomosch fonuna ve kişisel sorumluluk fonuna ödedikleri katkı paylarını yıl sonuna kadar erteledi.

Borçlar yapılandırılacak

Rusya Merkez Bankası, turizm şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılması ve şirketlere kredi sağlanması amacıyla bankalara olanak sağlayacak. Hükümet ise, kredilerin yeniden yapılandırılması ve yaygınlaştırılması için devlet garantisi sunacak. Bu şekilde, kredilerin, şirketlerin istikrarsızlaşmasına vesile olmasının önüne geçilecek.

Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, hazırlanan önlem paketinin temel amacının, şirketlerin nakit akışının sürdürülmesi ve finansal istikrarının korunması olduğu belirtildi.

KOBİ’ler için kredi programları

Rusya'nın oluşturduğu önlem paketinde ülke için stratejik öneme sahip sektörlerin ve şirketlerin listesi oluşturulacak ancak destekler küçük ve ort ölçekli işletmelerin de ayakta kalmasını sağlayacak. Buna göre, küçük ve orta ölçekli işletmeler için kredi programları yaygınlaştırılacak, kredi miktarları da arttırılacak.

Faiz desteği bir puan arttırıldı

Paket çerçevesinde sübvansiyonlar genişletiliyor, kredi sağlanacak sektörler üzerindeki kısıtlamalar kalkıyor. Devlet, iki yıla kadar olan krediler için verdiği faiz desteğini yüzde 1 oranında arttıracak. Küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek kredilerede de devlet garantisi getirilecek. Devlet aynı zamanda, KOBİ'ler için 3 ay kira ertelemesi de yapacak.

Rusya Merkez Bankası, ihtiyaç durumunda söz konusu desteklerin genişletilebileceğini de açıkladı.